Menu

Slimme spelletjes voor buiten

In het park, het bos of de tuin… buiten zijn met de kleinkinderen wordt nog leuker met deze eenvoudige spelletjes en bezigheden, die je met z’n allen kunt doen.

 

Werpspel
Zoek voor ieder kind een niet te dikke stok van ongeveer 40 centimeter lang. Zoek een andere stok, een steen of bal die als kegel kan dienen. Maak een (denkbeeldige) lijn op de grond, waar de deelnemers achter moet blijven. Iedereen gooit vervolgens onderhands zijn eigen stok en per ronde kijk je wie ‘de kegel’ heeft omgegooid, dan wel het dichtst genaderd is. Of: iedereen mag om de beurt zes keer gooien. Wie de kegel het meest heeft geraakt, heeft gewonnen.

Slimme spelletjes voor buiten

Windgong

Wind is er bijna altijd in ons kikkerlandje. Succes verzekerd dus, als je een wind­gong gaat maken. Kies materialen uit de natuur die geluid maken als ze tegen elkaar tikken, zoals schelpen of kiezelstenen. Maar ook blikjes, deksels, takken, plastic bakjes zijn geschikt om mee aan de slag te gaan. Hang ze met touwtjes aan een tak, zorg ervoor dat ze elkaar kunnen raken. Versier de windgong met veren en stukken schors.

 

Spoorzoeken
Een speurtocht is spannend en leuk, vooral als je met twee teams gaat werken. Het eerste team zet met touwtjes aan boomtakken of met pijlen van takken en stenen een spoor uit. Het tweede team vertrekt een kwartier later, en gaat op zoek naar de schat, of de eerste groep. Daarna wisselen de teams.

 

Foto’s maken
Van foto’s maken leer je beter kijken en kinderen zijn er gek op. Misschien is er een oud toestel waar ze niet veel aan ­kapot kunnen maken? Het is leuk om met opdrachten te werken. Fotografeer een levend dier, een blauwe bloem, een raadsel. Of baken een ­terrein af en vraag aan de kinderen: “Waar is deze ­foto gemaakt?”

 

Wit laken
Leg een wit laken op het gras, en kijk wat er allemaal op komt kruipen in de loop van de dag. Fototoestel en vergrootglas in de aanslag.

 

Sporen in het zand
Baken een stukje grond af, bijvoorbeeld van een meter bij een meter, met een paar rechte takken die je op de grond legt. Maak de grond binnen de takken helemaal glad. Ga de volgende morgen kijken wat er gebeurd is. Zijn er afdrukken van poten te zien? En welk dier is dat dan geweest?

 

Wildwaterbaan
Hiermee krijg je de kinderen geheid naar buiten, ook als het regent. Dan kun je een heuse waterbaan bouwen om het regenwater op te vangen. Je hebt er een flinke verzameling plastic flessen voor nodig en ook misschien een paar trechters. Steek gevorkte takken in de grond of kies een heester die tegen een stootje kan. Hang daar ondersteboven plastic flessen in, die aan de onderkant zijn afgeknipt. Maak een mooie baan, waarbij het regenwater van de ene fles in de andere fles gutst. Tot het in een teil stroomt of in een gieter om de planten mee water te geven.

Slimme spelletjes voor buiten_3

Langerveld, L. (2016, 11 juli). Slimme spelletjes voor buiten. Geraadpleegd op 4 augustus, 2016, van http://bit.ly/2aPcCYj

footer_