Menu
Gerust op vakantie

Gerust op vakantie

Een gemaaid gazon en een geleegde brievenbus zijn de eerste stappen in woningbeveiliging. Maar er zijn meer anti-inbraaktips.

Als je op vakantie bent, wil je de kans op woninginbraak tot een minimum beperken. Dat begint met eenvoudige maatregelen, zoals een lamp met schemerschakelaar zodat een inbreker in het donker niet ongezien zijn gang kan gaan. Maak het een dief ook niet te makkelijk door bijvoorbeeld een pergola onder het raam te bouwen of een ladder in de tuin op te slaan.

Een donker huis is voor criminelen altijd interessanter dan een verlichte woning. Met een tijdschakelaar van €5 kun je er eenvoudig voor zorgen dat er op gezette tijden licht in huis brandt. Voor iets meer geld koop je een geautomatiseerd lichtsysteem, waarmee je voor iedere dag een ander lichtscenario programmeert. Geavanceerde systemen zijn via een app op afstand te bedienen.

Zorg er bij langdurige afwezigheid voor dat de buren op de hoogte zijn en vraag hun eventueel de post weg te halen, het gras te maaien en andere voorzieningen te treffen om het huis er bewoond te laten uitzien. Natuurlijk hebben de buren ook een mobiel nummer voor noodgevallen.

 

WhatsApp-groep
Buurtinitiatieven spelen een belangrijke rol bij inbraakbeveiliging. Dat betekent lang niet altijd dat buurtbewoners moeten gaan wachtlopen. Ook een WhatsApp-groep is heel effectief. In 35 Tilburgse buurten daalde het aantal woninginbraken een jaar tot anderhalf jaar na het oprichten van een WhatsApp-groep met 40 procent. De deelnemers hadden nauwkeurige instructie gekregen hoe te reageren bij verdachte situaties. Een medewerker van de gemeente coördineert het project. In meer steden zijn WhatsApp-groepen actief. Informeer ernaar bij de wijkagent.

 

Politiekeurmerk-eisen
Een bewezen effect hebben de maatregelen die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voorschrijft. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) constateert op basis van gegevens van de politie dat het PKVW de kans op een geslaagde inbraak met 50 procent doet afnemen. Het Verbond van Verzekeraars berekent een ruim 30 procent verminderde kans.
Om dit keurmerk te krijgen, moet de woning in ieder geval voldoen aan de hierna beschreven eisen. Dat levert – naast goede beveiligingsmaatregelen – een sticker op de voor- en achterdeur op, die inbrekers zal ontmoedigen.

  1. Verlichting bij de voor- en ­achterdeur. Bij voorkeur lampen met schemerschakelaar.
  2. Goedgekeurde sloten op alle deuren en (bereikbare) ramen. Meerpuntssloten met als kenmerk twee of meer sterren van SKG hebben de voorkeur. Meerpuntssloten met één ster worden niet meer gemaakt, maar om het keurmerk te krijgen is het niet nodig ze te vervangen.
  3. Cilindertrekvoorziening op de sloten. Bij cilindertrekken, voorheen kerntrekken genoemd, draait de inbreker eerst een schroef in de cilinder. Vervolgens oefent hij daar een kracht op uit met een speciale cilindertrekker. De cilinder breekt dan af en wordt eruit getrokken, waardoor de inbreker binnen een halve minuut binnen is. Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging met twee of drie sterren voorkomt dit. Een alternatief is de bestaande cilinders vervangen door een cilinder met drie sterren.
  4. Goede scharnieren. Zeker als een deur (of raam) naar buiten draait, zoals bij de achterdeur meestal het geval is. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren zijn te tikken, zijn dievenklauwen of scharnieren met veiligheidsnok met ten minste twee sterren onmisbaar. Hierdoor vallen metalen pennen aan de scharnierkant van de deur bij het sluiten in metalen kommen in het kozijn.
  5. Beveiligde val- of klepramen. Aan de scharnierkant moeten deze ten minste twee dievenklauwen of twee goedgekeurde scharnieren hebben en aan de andere kant twee bijzetsloten van één ster of één raamcombi met twee sterren. Een raamcombi is een raamuitzetter en sluiting in één. Een alternatief is een goedgekeurde doorklimbeveiliging: bijvoorbeeld een stang over de hele lengte van het val- of klepraam.
  6. Bij een lichtkoepel: een goedgekeurde doorklimbeveiliging.

Het hele artikel lezen? Klik dan hier.

Bron: J. Mast, Gerust op vakantie, 27 juni 2016, http://bit.ly/297KrF9

footer_