Menu

Ben ik eigenlijk wel goed verzekerd op vakantie?

Wie op reis gaat naar het buitenland kan meestal niet zonder reisverzekering. Sommige schadeposten kunnen flink oplopen…

Verzeker alleen risico’s die je niet zelf kunt dragen, luidt de eenvoudige stelregel die vakantiegangers moet behoeden voor overbodige verzekeringen. Veel reizigers knopen dit advies goed in de oren en sluiten alleen een reisverzekering af voor hun bagage. Het mobieltje of de camera heeft tenslotte een aardige duit gekost. Maar de kosten van een gestolen telefoon of een camera die per ongeluk in de golven verdwijnt, zijn een schijntje vergeleken met de rekening van liggend vervoer per vliegtuig omdat je in Thailand een hernia hebt opgelopen.

Medische begeleiding
De kans hierop is gelukkig vrij klein, maar áls het gebeurt, zijn de kosten niet te overzien. Een stretcher neemt zes tot negen vliegtuigstoelen in beslag. Bovendien eist de luchtvaartmaatschappij dat er medische begeleiding meegaat. Soms is er zelfs een ­speciaal gecharterd ­vliegtuig ­nodig. Zo kunnen de kosten ­oplopen tot wel €100.000.

Been gebroken
Een goede reisverzekering dekt minimaal noodhulp onderweg, opsporings- en reddingsacties, en medisch noodzakelijke repatriëring. Maar wanneer is een terugreis naar huis medisch noodzakelijk? Dit bepaalt de medische dienst van de alarm­centrale in overleg met de behandelend arts in het buitenland. Voor een eenvoudige botbreuk in een land met goede medische zorg hoef je niet naar huis. Wil je dat tóch omdat de lol eraf is, dan verschilt de vergoeding per verzekeraar. Ter indicatie: een ligtaxi vanuit Lyon naar Nederland kost €1.500. Een aanvullende zorgverzekering kan ook dekking bieden voor repatriëring, maar kent verschillende voorwaarden. Een reis­verzekering biedt meer zekerheid.

Auto kapot
Bij autopech of een ongeluk is het soms nodig de auto terug naar huis te laten brengen. Dit maakt niet standaard deel uit van de reisverzekering, noch van een verzekering voor pech onderweg. Een uitbreiding van de pechhulp of reisverzekering is dus een vereiste voor wie op autovakantie gaat. Repatriëring van een auto van Lyon naar Nederland kost al snel €1000. Hoe verder weg, hoe duurder. Blijkt dat reparatie van de auto ter plaatse niet mogelijk is, dan wordt repatriëring van de auto naar Nederland vergoed. Check ook of de kosten vergoed worden voor vervangend vervoer en voor extra verblijf terwijl de auto in reparatie is.

Gevaarlijke sporten
Veel reisverzekeringen bieden de keuze om gevaarlijke sporten al of niet mee te verzekeren. Denk aan parachutespringen, zweefvliegen, wildwatervaren en bergbeklimmen. Ga je spontaan een keer duiken of paragliden zonder dekking voor gevaarlijke sporten, dan bestaat de kans dat de verzekeraar niet uitkeert bij een ongeval. Dat kan zelfs betekenen dat medisch noodzakelijke repatriëring wordt uitgesloten. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekeraar.

Duur ziekenhuis
Ziek in het buitenland? Het basis­pakket van de zorgverzekering vergoedt weliswaar spoedeisende kosten, maar maximaal tegen het tarief dat de behandeling in Nederland zou kosten. Als de zorgverzekering niet voldoende dekking biedt, is een reisverzekering met medische dekking noodzakelijk.

In de meeste staatsziekenhuizen in Europa is het basispakket van de zorgverzekering voldoende, maar in Frankrijk en België moet je ongeveer 20 procent van de factuur zelf betalen. Nog duurder zijn Zwitserland en Noorwegen en sommige landen buiten Europa, zoals de Verenigde Staten enCanada. In sommige populaire vakantielanden, zoals Oostenrijk en Turkije, loop je bovendien kans in een (dure) privékliniek terecht te komen.

Aanvullende zorgverzekering
Om er zeker van te zijn dat de volledige rekening wordt vergoed, kun je het best een aanvullende zorgverzekering afsluiten, of een reisverzekering met kostprijsdekking van medische kosten.

Dure elektronica
Vakantiegangers zonder dure spullen hebben geen bagageverzekering nodig. En stel dat je wél een dure telefoon of camera hebt verzekerd: als het apparaat kapot valt, krijg je niet meer vergoed dan de dagwaarde. Bovendien geldt vaak een eigen risico, bijvoorbeeld €100. Is de dekking van bagage een belangrijk punt, let dan op de maximale vergoedingen voor bepaalde categorieën, zoals laptops, foto- en filmapparatuur, sieraden, zonnebrillen en contant geld.

Doorlopend verzekerd
Wie langer dan 25 dagen op reis gaat, of meerdere keren per jaar reist, is al snel goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Zes weken of langer aaneengesloten weg? De meeste reisverzekeringen stellen een grens aan de duur van de vakantie, ook al heb je een doorlopende reisverzekering voor een jaar afgesloten. Let dus op de maximale periode die is gedekt en sluit eventueel een ‘losse’ verzekering af voor de dagen die de maximale periode overschrijden.

Bron: PlusOnline. Mast, J. (2017, 11 juli). Ben ik eigenlijk wel goed verzekerd op vakantie? Geraadpleegd op 27 juli, 2017. http://bit.ly/2gWkwmP

 

footer_