Menu
3 tips voor een bloeiende tuin

3 tips voor een bloeiende tuin

Als tuinliefhebber beginnen uw handen in deze tijd van het jaar te jeuken. De eerste groene blaadjes komen tevoorschijn en u wilt niets liever dan uw kale tuin flink wat kleur geven. Begin daar niet te vroeg mee, want dan komt u van een koude kermis thuis!

 

Op een mooie, zonnige lentedag is de gang naar een tuincentrum snel gemaakt en zijn de potten en borders makkelijk gevuld met kleurrijke eenjarige planten zoals margrieten, afrikaantjes of calendula. Helaas komt in Nederland in mei ook nogal eens nachtvorst voor met kans op rijp of ijzel. En late nachtvorst kan vooral voor eenjarige planten net teveel zijn.

Even geduld

De belangrijkste regel voor een prachtige tuin is: heb geduld! Haal pas ná IJsheiligen de tuinhandschoenen en de schoffel uit de schuur. IJsheiligen markeren van oudsher de overgang naar zomers weer. Het is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vierden hun naamdagen op de achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Een bekend gezegde luidt dan ook: Pancraas, Servaas en Bonifaas geven ijs en vorst helaas.

Slimme tips

Na komend weekend kunnen de eenjarige bloeiers dus geplant worden, deze frissen uw tuin direct op. In potten en borders zijn ze, vanwege hun lange bloei en enorme kleurkeuze, ideaal om te combineren met vaste planten en zomerbollen. Maar vooral in het begin hebben deze beauty’s wel wat aandacht nodig. Volg deze tips en het wordt een kleurrijke zomer in de tuin:

  • Bescherm jonge planten tot een of twee weken na IJsheiligen met een speciaal vlies tijdens koude nachten of zet ze voor de zekerheid een nachtje binnen.
  • Vul de onderste laag van de plantenbak of pot met kleikorrels. Deze houden vocht vast, maar zorgen ook voor afvoer van overtollig vocht.
  • Breek tijdens het planten in de grond de wortelkluit iets open. Zo voorkom je het bloempoteffect. Dat wil zeggen dat de wortels na het verplanten ‘rond’ blijven groeien (in de vorm van de pot) en zo te weinig voedingsstoffen kunnen opnemen.

Bron: PlusOnline. (2017, 8 mei). 3 tips voor een bloeiende tuin. Geraadpleegd op 11 mei, 2017. http://bit.ly/2pmRMrc.

footer_